Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови започаткували ще у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. З 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають у країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Але сьогодні в часи жахливої спроби російської федерації знищити все українське (культуру, мову, освіту) особливо важливо в Міжнародний день рідної мови говорити про нашу рідну мову, українську. Тому з нагоди цього свята старший викладач кафедри англійської філології та перекладу Щербина Анна на практичних заняттях зі студентами 4-го курсу спеціальності «Філологія» розглянули основні моменти історичного розвитку української мови, звернувши особливу увагу на той факт, що сторіччями росія намагалась принизити українську мову, знищити, заборонити всіма можливими способами. Але радує той факт, що наша мова вистояла, так само вистоїть і українська нація в боротьбі за життя, за існування нації та бажанні зберегти культурну спадщину. Українці, які були змушені виїхати закордон, що вберегти себе та своїх дітей від небезпеки війни, яку принесла росія в нашу країну, щодня розповідають іноземцям, яка чудова наша країна, яка милозвучна та багата наша мова.

Викладач пояснила студентам, наскільки важливо для їх майбутньої професії не лише володіти іноземною мовою на високому рівні, а й обов’язково вдосконалювати знання рідної мови.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, вітаючи українців з цим святом у 2022 році, зауважив, що воно “не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні”. Тож “Пам’ятаймо: мова – зброя. Це – найсильніший інструмент збереження і розвитку матеріального й духовного спадку кожного народу. Тому захищати мови корінних народів і дедалі утверджувати українську мову як державну наше спільне завдання.”, — написав він у Facebook.

Радимо переглянути відео про історію української мови, а також можете його показувати своїм друзям з Європи, Америки чи Канади, оскільки воно англійською мовою: https://www.youtube.com/watch?v=vGkGEbMOmj4&ab_channel=UkrainerinEnglish

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *