Всеукраїнська науково-практична конференція «Українська термінологія: традиції та новації», присвячена 25-річчю кафедри української мови та культури

16 квітня 2024 року на факультеті лінгвістики та соціальних комунікацій Національного авіаційного університету відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Українська термінологія: традиції та новації», присвячена 25-річчю кафедри української мови та культури.

1999 року в Національному авіаційному університеті було створено кафедру української мови (сьогодні – кафедра української мови та культури), яка здійснює мовну підготовку студентів усіх спеціальностей, викладаючи дисципліни, вивчення яких спрямоване на формування в здобувачів вищої освіти комунікативних навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності.

З нагоди 25-річчя кафедри української мови та культури, а також з метою обговорення актуальних питань функціонування термінології української мови – одного з пріоритетних напрямів наукових досліджень кафедри, було організовано Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Українська термінологія: традиції та новації». Конференція стала важливим науковим заходом, участь у якому взяли відомі українські термінологи.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися в.о.декана факультету лінгвістики  та соціальних комунікацій Наталія Мельник, заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Анжеліка Кокарєва, заступник декана з навчально-методичної роботи Олександра Алпатова, відповідальна по роботі зі студентами Леся Хоменко-Семенова, завідувач кафедри української мови та культури Світлана Литвинська.

На пленарному засіданні виступили завідувач кафедри української мови та культури Світлана Литвинська з доповіддю «25-річний ювілей кафедри української мови та культури ФЛСК НАУ», українські мовознавці, які фахово займаються проблемами української термінології:

Михайло Гінзбург, доктор технічних наук, професор, академік УНГА, начальник відділу Інституту транспорту газу (м. Харків) з доповіддю «Термін словосполука проти словосполучення з погляду застандартизованих міжнародних вимог до термінів».

Галина Лукаш, доктор філологічних наук, професор, професор кафедри інформаційних систем управління Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) з доповіддю «Терміни-епоніми у документознавстві».

Ірина Казимирова, кандидат філологічних наук, доцент, старший науковий співробітник відділу граматики і наукової термінології Інституту української мови НАНУ (м. Київ) з доповіддю «Історичний словник лінгвістичних термінів» як термінографічна  праця нового формату.

Ірина Процик, доктор філологічних наук, доцент  Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (м. Львів) з доповіддю «Копаний м’яч, копана, союзняк й інші назви на позначення футбольної гри: термінні пошуки українців на початку ХХ ст.».

Наталія Ясакова, доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» (м. Київ) з доповіддю «Мовчання колонізованих в українських словниках радянського періоду».

Тетяна Дячук, кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри української мови та культури Національного авіаційного університету (м. Київ) з доповіддю «До питання стандартизації науково-технічної термінології».

Світлана Харченко, доктор філологічних наук, професор, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ) з доповіддю «Зміни в синтаксичній будові української літературної мови початку ХХІ століття».

Ірина Синиця, доктор філологічних наук, старший науковий співробітник відділу граматики і наукової термінології Інституту української мови НАНУ (м. Київ) з доповіддю «Чужомовні терміни у «Правописному словнику» за редакцією О.Панейка».

Після пленарного засідання було організовано роботу термінологічного вебінару для студентів «Українська термінологія у вимірах сьогодення». У рамках роботи вебінару було вручено грамоти і подяки студентам Національного авіаційному університету за високі досягнення у вивченні української мови, зокрема переможцям Всеукраїнської студентської олімпіади з української мови, а також І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з української мови, літератури (з методикою їх викладання).

По закінченні термінологічного вебінару було організовано роботу двох секцій, під час яких було продовжено аналіз актуальних питань функціонування української термінології.

Кафедра української мови та культури висловлює щиру вдячність усім, хто долучився до роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Українська термінологія: традиції та новації», присвяченої 25-річчю кафедри! Бажаємо нових наукових звершень і висловлюємо сподівання на нові зустрічі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *