Міжнародна наукова конференція у Варшавському університеті (Республіка Польща) «Польсько-українські відносини в умовах російської агресії проти України: історичний та сучасний контексти»

11-12 квітня 2024 року доцентки кафедри історії та документознавства ФЛСК НАУ Людмила Божук і Леся Халецька взяли участь (онлайн) в роботі міжнародної наукової конференції «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne» («Польсько-українські відносини в умовах російської агресії проти України: історичний та сучасний контексти»). Організатором конференції виступив Факультет історії Варшавського університету; співорганізаторами: Факультет політології та журналістики Університету імені Адама Міцкевича у  Познані, Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у співпраці з Інститутом української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Музеєм польських дітей-жертв тоталітаризму.

На конференції Людмила Божук і Леся Халецька представили спільну доповідь «Ініціативне документування подій російсько-української війни (2022–2024 рр.) державними архівами України. Взаємодія з польськими партнерами».

Робота конференції розпочалася з виголошення пленарних доповідей та продовжилася на секційних засіданнях. Представлені дослідження охопили широке коло питань українсько-польських відносини в контексті російського вторгнення в Україну (солідарність, співпраця, у тому числі наукова, допомога українським біженцям тощо), зокрема і питання польсько-української архівної співпраці до і після російської агресії проти України, документування та дослідження воєнних злочинів. Доповіді учасників конференції відзначалися ґрунтовністю дослідження обраної проблематики, а також емоційністю: «Державний архів у Пьотркові Трибунальському – польсько-українська архівна співпраця до та після російської агресії проти України – окремі аспекти» доктора Томаша Матущака (Tomasz Matuszak) – директора Державного архіву в Пьотркові-Трибунальському; «Українсько-польські відносини в умовах російського вторгнення в Україну (2022–2024 рр.): приклади солідарності та співпраці (академічний аспект)» докторки Ольги Морозової, професорки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Варшавського університету; «Співпраця факультету політології та журналістики Адама Міцкевича з українськими університетами в умовах повномасштабної російської агресії – сила емпатії та робота пам’яті» доктора Бартоша Гордецького (Bartosz Hordecki), професора факультету політології та журналістики Університету імені Адама Міцкевича в Познані; «Динаміка взаємної рецепції українців і поляків унаслідок повномасштабної російсько-української війни» доктора історичних наук, професора Львівського національного університету імені Івана Франка Леонада Зашкільняка і Романа Мартинчука (Львівський національний університет імені Івана Франка); «Стан польсько-українських відносин у громадській думці у Польщі та Україні після російської атаки у 2022 році» докторки Антоніни Козирської (Antonina Kozyrska), професора Університету імені Миколая Коперника в Торуні; «Досвід державного архіву Миколаївської області у збереженні архівних фондів в умовах воєнних конфліктів» головний спеціаліст Державного архіву Миколаївської області Костянтина Картузова та інші. Робота секції завершилась підсумковою дискусією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *