Іскри та попіл польського Січневого повстання 1864-1864 рр.

5 травня доцент кафедри історії та документознавства ФЛСК НАУ Тетяна Курченко  долучилась до надзвичайно цікавого заходу організованого Державним архівом Київської області. Міжнародний круглий стіл було присвячено 160-ій річниці Січневого повстання 1863-1664 рр. Науковці, історики, архівісти об’єднали зусилля з висвітлення та осмислення найвизначнішого національно-визвольного виступу ХІХ ст. спільного для польського, литовського та українського народів у протистоянні російському самодержавству.

        Під час роботи круглого столу прозвучали виступи науковців з України, Польщі, Великобританії та були презентовані архівні документи з фондів державних архівів Київської, Львівської, Черкаської областей. Онлайн виставки документів з фондів державних архівних установ містили інформацію про хід та наслідки повстання, роль та долі окремих соціальних груп і конкретних осіб. З великою цікавістю аудиторія зустріла доповіді професора Львівського національного університету імені Івана Франка Богдана ГУДЯ; професора Вармінсько-Мазурського університету (м. Ольштин, Польща) Норберта КАСПАРЕКА; професора Університету імені Яна Кохановського в Кельце (м.Кельце, Польща) Яцека ЛЕГЕЧА; професора, старшого наукового співробітника Інституту історії України Національної академії наук України Валентини ШАНДРИ та інших учасників.

         До учасників заходу зі словами привітання звернулись голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Сергій Білецький, директор Польського інституту в Києві Роберт Чижевський та директорка ДАКО Соф’я Каменєва. Круглий стіл пройшов у змішаному онлайн та офлайн режимах і зібрав усіх небайдужих до історії рідного краю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *