Всеукраїнський «круглий стіл» у філософів

10 квітня 2024 року кафедра філософії за підтримки адміністрації ФЛСК НАУ та стейкхолдерів провела Всеукраїнський круглий стіл «Співвідношення соціального-індивідуального у сучасних комунікативних процесах». Захід відбувся у змішаному режимі – офлайн присутності та відеоконференції.

Всеукраїнський «круглий стіл» об’єднав у своєму представництві академічну та наукову спільноту київських ЗВО:

  • Українського державного університету імені Михайла Драгоманова;
  • Київського національного лінгвістичного університету;
  • Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
  • Київського аграрного університету НААН України;
  • Національної академії внутрішніх справ;
  • Державного торговельно-економічного університету;
  • Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій), а також почесних регіональних гостей і стейкхолдерів кафедри філософії.

Заявки на участь надійшли з Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Державного податкового університету (м. Ірпінь). Окремо відзначимо традиційне представництво у «круглому столі» співробітників Центру гуманітарної освіти Національної академії наук України.

Із відкриттям заходу учасників «круглого столу» привітали:

  • голова оргкомітету – в.о. декана ФЛСК, доцент Н.І. Мельник;
  • заступник декана з науково-методичної та міжнародної діяльності, доцент А.М. Кокарєва;
  • завідувачка кафедри філософії, професор Л.Г. Дротянко;
  • завідувачка кафедри філософії, політології та психології Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, професор Ю.В. Харченко;
  • в.о. завідувача кафедри філософії Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доцент К.С. Гончаренко.

Проведення «круглого столу» відбулося напередодні Всесвітнього Дня авіації та космонавтики. Оргкомітет віддав шану науковцям НАУ, які зробили внесок в авіаційну галузь, розвиток авіаційної науки та освіти. Була відзначена роль гуманітарних наук (філософії, насамперед) у проясненні суспільно і духовно значимих орієнтирів, з’ясуванні ціннісних засад та онтологічної природи сучасних суспільних викликів. Пошуки нової гуманістичної космології в суперечностях нашої трагічної історії є серйозною і відповідальною справою прогресивної філософської та наукової спільноти. Н.І. Мельник, зокрема, підкреслила особливу важливість критичної рефлексії та публічної експлікації проблемних тем і задач соціальної комунікації, що є вкрай актуальною справою для української та світової інтелектуальної думки.

Модерацію «круглого столу» здійснювали професор Л.Г. Дротянко та доцент Т.А. Пода.

У ході роботи «круглого столу» лунали різноманітні доповіді з теми заходу. Відзначалась реонтологізуюча роль інформаційно-комунікаційних технологій та нових медіа у способах соціальних та індивідуальних взаємодій. Підкреслювалося, що медіатизовані соціальні комунікації, як-то масові медіа, соціальні мережі, групові дискурси та інші форми комунікації перетворюються на істотний чинник у формуванні суспільної думки та визначенні культурних тенденцій і соціальних відносини. Досліджувався зворотний вплив соціальних комунікацій на індивідуальне буття і дотичні з цим проблеми. Вивчалися мовно-комунікативні, освітні, особистісно-екзистенційні, художньо-естетичні, релігійні, моральні та науково-раціональні аспекти трансформацій самосвідомості та ідентичності людини.

Радіємо, що до роботи «круглого столу» доєдналися здобувачі вищої освіти, магістранти та аспіранти  НАУ і різних закладів освіти України. 

Вдячні всім учасникам за плідну і копітку роботу, взаємну зацікавленість та активний діалог! Бажаємо колегам добробуту, безпеки, високих помислів і чистого неба!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *