Польсько-українська наукова конференція в Торуні (Республіка Польща) «Сімейні архіви: спільна спадщина, спільні проблеми»

У період з 05 по 09 грудня 2023 завідувач кафедри історії та документознавства ФЛСК Ірина Тюрменко взяла участь у науковій польсько- українській конференції в Торуні (Польща) «Archiwa rodzinne. Wspólne dziedzictwo i wspólne problemy» («Сімейні архіви: спільна спадщина, спільні проблеми»). Організаторами конференції виступили Інститут історії та архівістики Університету Миколая Коперника в Торуні, Державний архів Пьорткува Трибуналського, Державний архів Торуня, Українське наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, керівником якого є доктора історичних наук, професор Ірина Матяш. На конференції Ірина Тюрменко виступила із доповіддю «Зберегти від забуття: організація архівів в сімейному архіві». Змістовними та важливими з огляду на проблематику досліджень сімейних архівів були доповіді «Сімейні архіви та сімейні архіви в структурі польського національного архівного ресурсу та польської національної архівної спадщини» доктора, професора Університету Миколая Коперника Вальдемара Хоражичевського (Waldemar Chorążyczewski); «Опрацювання документів особового походження з метою створення родинно-родових архівних одиниць у ЦДАВО України» – доктора історичних, професора, директора ЦДАВО Лариси Левченко; «У пошуках зникаючої пам’яті, або чи можуть архіви збирати сімейні архіви» професора Університету Миколая Коперника Роберта Дегена (Robert Degen); «Із шухляди (не)пам’яті – між приватною колекцією та спільною спадщиною» доктора Томаша Матущака (Tomasz Matuszak) – директора Державного архіву в Пьотркові-Трибунальському; «Проблеми оцифрування та доступу до сімейних архівів» проф. Ірина Матіяш, голови Громадської ради при Державній архівній службі України; «Шанєці, Штайнборн, Кернер – сімейні архіви в ресурсах Державного архіву в Торуні» доктора Матеуша Суперчинського (Mateusz Superczyński); «Спадок повсякденності на прикладі родинної колекції фотографій Владислава Березніцького (1890–1957). Колекції університетської бібліотеки в Торуні – магістра, сертифікованого куратора, Кабінет документів суспільного життя, Філія спеціальних колекцій Університетської бібліотеки в Торуні Анни Клуговської (Anna Klugowska).

Програма конференції була досить насиченою та проходила на декількох панелях. В Університетській бібліотеці Університету Миколая Коперника було проведене відкриття виставки документів присвяченої Миколаю Копернику; в Державному архіві Торуня відбулось представлення виставки, присвяченої сімейним архівам та колекціям, які зберігаються в родинах. В рамках конференції був відвіданий Державний архів Бидгоща, де була можливість ознайомитись із сучасними вимогами до будівлі архівних установ (будівля новозбудована) та його колекціями. Під час конференції проходили дискусії та обмін думками, зокрема, з директором Державного архіву Пьотркова Трибуналського Томашем Матущаком, який подарував свої праці, присвячені історії польського повітроплавання, що становлять неабияку цікавість для викладачів кафедри історії та документознавства, які мають напрацювання з історії української авіації. З Томашем Матущаком також були обговорені питання подальшої співпраці в царині авіації та повітроплавання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *