Писанка – генетичний код нації

І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь (Т. Шевченко)

Якось попросили українця сказати, чим, на його думку, відрізняється Україна від чужини. Він узяв звичайне куряче яйце і сказав: «Це – чужина». Потім приніс гарну писанку і додав: «А це – Україна».

17 квітня на годині корпоративної культури старший викладач Анна Щербина разом з кураторською групою ФЛ-401 подивились відео-матеріал “Українські великодні яйця як мистецтво опору” (https://www.youtube.com/watch?v=BhG0DsouU-I…) та обговорили історію виникнення пасхальних яєць та їх без перебільшення неймовірно важливе значення для українського народу. Писанка також унікальний витвір українського мистецтва, їй присвячуються вірші та пісні. Провадяться наукові дослідження та пишуться цілі трактати. Але писанка — це не лише витвір мистецтва, а й код нації, письмо тисячоліть, зафіксоване нашими пращурами і передане нам. Писанка – справжня гордість нашого народу! Однак, зауважимо, що в Україні існують іще багато видів великодніх яєць: крашанки, дряпанки, шкрябанки, мальованки, крапанки, бісерівки тощо. Разом зі студентами Анна Щербина розглянула англомовний сайт, який містить інформації про всі різновиди великодніх яєць (http://www.pysanky.info/PYSANKY/Pysanka_Home.html), особливу увагу звернули на історію походження назв декорованих яєць, а також способи відтворення цих слів-реалій англійською мовою. Виникла жвава дискусія, під час якої студенти обговорили символізм великодніх яєць, наскільки різноманітними бувають візерунки та кольорова гамма, яку використовують в різних регіонах нашої могутньої України. Різноманітність описаних символів дає можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе, свою оселю, родину, життя, утворювати магічне писанкове коло захисту в обрядах та звичаях. Писанка як прояв людської творчості, що має багатовікову історію, яка криється в українській етнічній свідомості, завжди буде невід’ємною частиною сучасної світової культури. Вивчення писанки, її символічної значущості формує більш глибоке розуміння сьогодення крізь призму традицій та народності. 

Студенти, які були змушені виїхати з України через повномасштабне вторгнення російської федерації, поділилися інформацією, що нашими писанками захоплюються у всьому світі. Так, найпершими серед культурних надбань, привезених до Канади українськими емігрантами, зокрема жінками, були традиційні писанки, які виготовляли напередодні Великодня. Здобувши там славу, вони стали маркером української культури в Канаді. Тепер кожного року під час Великодніх свят писанка привертала до себе все більше поціновувачів серед жителів цієї країни та США.

Тож який би спосіб виготовлення великодніх яєць ви не обрали для себе, пам’ятайте, що символізм писанки – як перемога добра над злом, стає особливо важливим сьогодні, на тлі визвольної війни, яку веде Україна.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *