Всеукраїнський «круглий стіл» у філософів

12 квітня 2023 року кафедра філософії за підтримки адміністрації ФЛСК НАУ та стейкхолдерів у режимі відеоконференції провела Всеукраїнський «круглий стіл» на тему: «Соціальні проєкти в контексті пошуку відповіді на глобальні виклики».

Всеукраїнський «круглий стіл» об’єднав у своєму представництві академічну та наукову спільноту київських вищів (Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Київського національного лінгвістичного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського аграрного університету Національної аграрної академії, Національної академії внутрішніх справ), а також почесних гостей і стейкхолдерів кафедри філософії широкого регіонального представництва – з Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівської національної академії мистецтв та ін.

З відкриттям заходу учасників «круглого столу» привітали голова оргкомітету – декан ФЛСК доцент Н.В. Ладогубець, заступник декана з науково-методичної та міжнародної діяльності – доцент А.М. Кокарєва та співголови – завідувач кафедри філософії, професор Л.Г. Дротянко, завідувач кафедри філософії, політології та психології Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, професор Ю.В. Харченко, заступник завідувача кафедри філософії з наукової роботи Українського державного університету імені Михайла Драгоманова – доцент К.С. Гончаренко.

Знаменною для заходу є й дата його проведення, що припала на Всесвітній День авіації та космонавтики! Оргкомітет віддав шану науковцям НАУ, які зробили внесок у авіаційну галузь і розвиток авіаційної науки та освіти галузі. Відзначили роль гуманітарних наук і, насамперед, філософії у проясненні суспільно і духовно значимих орієнтирів у складній і багатоманітній історії, з’ясуванні ціннісних засад і онтологічної природи сучасних суспільних викликів. Пошуки нової гуманістичної космології в суперечностях нашої трагічної історії – є серйозною і відповідальною справою прогресивної філософської та наукової спільноти.

Модерацію «круглого столу» здійснювали професор Л.Г. Дротянко та доцент Т.А. Пода.

У ході роботи «круглого столу» звучали доповіді з різноманітних аспектів теми заходу. Розглядалися онтологічні, гносеологічні, аксіологічні, праксіологічні засади соціально-проєктивної діяльності людства; історичний розвиток проєктивних ідей від утопій до соціальної футурології та наукової прогностики; співвідношення і свівзалежність конструктів «утопізму» та «реалізму» в соціально-проєктивному мисленні; соціальний проєкт в парадигмі Постмодерну та ідеї кінцевості; місце освітньої, художньо-естетичної та екологічної складової в контексті сучасних глобалізаційних процесів і соціальних проєків; роль симулятивних технології, соціального інженерінгу, теорії керованого хаосу в конструюванні соціальної реальності; моделі і типи комунікації в проекції толерантної взаємодії у глобалізованому світі; соціальний проєкт крізь проблему лідерства у публічному просторі та ін.

 

Вдячні всім учасникам за плідну і копітку роботу, взаємну зацікавленість та активний діалог! Бажаємо колегам добробуту, безпеки, високих помислів і чистого неба!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *