Прогулянка історичним Подолом

15 вересня 2024 року здобувачі вищої освіти першого курсу спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» ФЛСК зі своїм наставником, старшим викладачем кафедри історії та документознавства Ж анною Паскал у рамках вивчення курсу «Історія української державності та культури»  здійснили подорож історичними місцям стародавнього  Києва. Екскурсія, яку підготував член спілки краєзнавців України, к.і.н., доцент кафедри історії та документознавства Олег Захарчук, проводилася під гаслом «Як тебе не любити, Києве мій!»  Він розповідав студентам про стародавню та середньовічну історію Подолу, детально та цікаво говорив про перебування Києва у складі Великого князівства Литовського, Жемайтійського та Руського, адже тоді саме на Подолі вирувало громадське, культурне  життя і ця місцевість має високе історичне і культурне значення.

У ході екскурсії першокурсники дізналися про етапи створення Києво-Могилянської академії,  яку роль у цьому процесі відігравали Галшка Гулевичівна, Петро Конашевич-Сагайдачний, Петро  Могила. Під час екскурсії Олег Миколайович досить детально зупинився на історії будівництва Андріївської церкви, Контрактової площі, на історії та особливостях архітектурної забудови вулиць Покровська та Спаська (Музей Гетьманства), Андріївського узвозу (прибуткові будинки на початку вулиці). Екскурсанти дізналися про сумнозвісну пожежу на Подолі у 1811 р., яка фактично знищила всі старовинні будівлі.

Студенти виявляли інтерес до почутого, роздивлялися пам’ятки історії,  задавали питання.  Гадаємо, що  такий захід стане важливим поштовхом до глибокого вивчення ними  історії та культури нашої держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *