Готуємось до майбутньої професії разом зі стейкхолдерами

Напередодні Міжнародного дня архівів, що святкується в 2024 р. під гаслом «Кібер-архіви»,  здобувачі вищої освіти 2 та 3 курсів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» відвідали Державний архів Київської області. Це один із найбільших обласних архівів за кількістю документів, він є драйвером оцифрування документів НАФ, а його колектив – давніми друзями і стейкхолдерами  кафедри історії та документознавства ФЛСК НАУ.

Студенти, завдяки гостинності співробітників архіву і його очільниці- Каменєвій Софії Арсеніївни, змогли побачити практично усі нові тенденції, що з’явились у сучасних українських архівах. Здобувачів вищої освіти чекала зустріч із директором ДАКО, начальниками відділів, екскурсія у архівосховища, виставка цікавих і унікальних документів, знайомство із процедурою оцифрування документів на сучасному обладнанні. Декому із студентів навіть довірили спробувати себе в якості цифрувальника архівних документів. Це були незабутні враження, особливо після часів обмежень через карантин та виклики війни!

Разом із студентами приїхали і їх викладачі – доценти кафедри Людмила Божук і Тетяна Курченко (керівники кафедрального гуртка з архівознавства «Архіви в цифрову добу»), Наталія Бем, Леся Халецька, старші викладачі Оксана Ількова та Жанна Паскал. Зустріч пройшла плідно і невимушено, у дружній атмосфері. Здобувачі вищої освіти змогли ще раз переконатись у тому, наскільки соціально значущою є діяльність архівістів, побачити як війна вплинула на архівні процеси, пересвідчитись на власні очі, наскільки сучасною установою може бути архів. Присутні щиро привітали архівістів із Міжнародним тижнем архівів, що стартував 3 червня і завершиться 9 червня Міжнародним днем архівів – святом усіх причетних до архівної справи, побажали їм сил і натхнення, подякували за надану можливість стати частиною свята. Можливо, хтось із студентів вже побачив своє майбутнє у сучасному українському архіві і ця зустріч стала доленосною?!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *