Радіодиктант національної єдності 2023!

27 жовтня 2023 року тисячі українців по всьому світу долучилися до написання традиційного Радіодиктанту національної єдності, приуроченого до Дня української писемності та мови. 

Раніш це свято відзначалося 9 листопада, проте з 2023 року у зв’язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар день пам’яті преподобного Нестора-літописця відзначають 27 жовтня. Тому президент Володимир Зеленський підписав указ №455/2023 про перенесення дати святкування Дня української писемності та мови також на 27 жовтня.

Національний авіаційний університет не оминув традицію й за ініціативи Факультету лінгвістики та соціальних комунікацій та відділу по роботі зі студентами ми усією  дружньою родиною у форматі міжфакультетського телемосту разом із Факультетом комп’ютерних наук та технологій, Факультетом економіки та бізнесадміністрування, Юридичним факультетом долучилися до написання радіодиктанту.

Розпочався захід театральним перформансом студентів «Про мову», також разом переглянули відеозвернення студентів «Мова має значення», де кожен сказав свою думку про важливість розмовляти українською мовою саме сьогодні!

Разом з тим, подякували нашим захисникам та вшанували полеглих воїнів хвилиною мовчання.

З вітальним словом до учасників флешмобу звернулася декан ФЛСК Наталія Ладогубець, в.о. декана ФЕБА Світлана Петровська, завідувачка кафедри української мови та культури Світлана Литвинська.

До нашого свята доєдналися шановні гості – Стеценко Кирило Вадимович, професор КНУ імені Тараса Шевченка, професор Академії мистецтв імені Павла Чубинського, народний артист України, скрипаль і композитор, голова Київського міського об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка.

Голота Зоя Яківна – голова «Просвіти» Солом’янського району.

Говорили про діяльність «Просвіти», про важливу роль мови, про український незламний народ.

 Перед написанням радіодиктанту викладачка кафедри української мови та культури Христина Стецик розповіла учасникам про особливості нового правопису та відповіла на запитання стосовно написання диктанту.

Текст диктанту зачитав Олексій Гнатковський – актор театру та кіно,  у студії першого каналу Суспільного радіо UA: Українське. Цьогоріч тема диктанту «Дороги  України» була дуже близька кожному.

Сьогодні написання радіодиктанту є особливо важливим, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, – війна йде і за збереження нашої ідентичності. Це – флешмоб поваги до нашої культури, можливість долучитися до спільної дії, яка об’єднує всіх нас.

Дякуємо нашим Захисникам, що маємо можливість жити повноцінним життям!

Переможемо!

Слава Україні!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *