VI Національний архівний симпозіум (м. Люблін, Республіка Польща): архіви родинні і громадські

У період 24-25 травня 2024 р. завідувачка кафедри історії та документознавства ФЛСК Ірина Тюрменко взяла участь у VI Національному архівному Симпозіуму у м. Любліні (Польща): “Archiwa rodzinne i społeczne” («Архіви родинні і публічні»). Організаторами наукового заходу виступили Факультет історії і археології Університету Марії Склодовської Кюрі (м. Люблін) та Асоціація польських архівістів. У роботі Симпозіуму взяли участь понад 60 доповідачів та 19 доповідачів у постеровому форматі.

Від України у роботі Симпозіуму взяли участь Ірина Матяш, докторка історичних наук, Голова Громадської ради при Державній архівній службі України та Голова правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, Ірина Тюрменко, докторка історичних наук, завідувачка кафедри історії та документознавства Національного авіаційного університету та Лариса Левченко – докторка історичних наук, професорка, Директорка Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

На Симпозіумі обговорювались різноманітні питання, які стосувалися стану досліджень родових та суспільних архівів: місце сімейних і громадських архівів в структурі національного архівного ресурсу (Władysław Stępniak); термінологічні проблеми в контексті права, науки і архівної практики (Waldemar Chorążyczewski, Marek Konstankiewicz); правовий статус архівних ресурсів (Rafał Borychowski); архіви державні та родинні: складі відносини та різні форми діяльності (Tomasz Matuszak); родинні архіви у складі Національного архівного фонду: архівна спадщина України та Польщі (Ірина Матяш); як навчати архівній справі та у чому полягає сутність питання (Magdalena Wiśniewska-Drewniak), роль громадських організацій істориків і архівістів у забезпеченні збереженості та удоступненні архівів родинних (особистих і родових) і громадських (Лариса Левченко) та інші.

У рамках роботи Симпозіуму в Генеральному консульстві України в Любліні відбулася зустріч з консулом Юрієм Йорданом, яка була організована Іриною Матяш. На зустрічі були обговорені питання культурного співробітництва, у тому числі в галузі авіації. Також Ірина Тюрменко взяла участь у переговорах з Mареком Констанкевичем (Marek Konstankiewicz) про налагодження співробітництва в сфері двосторонніх відносин між НАУ та Університетом Марії Склодовської Кюрі (м. Люблін) та з Монікою Плюценнік (Monika Płuciennik) про співпрацю з Університетом Гданська; членом наукової секції SAP – директором Державного архіву Пьотркува Трибунальського доктор Томашем Матушаком (Tomasz Matuszak) та іншими.

Велика подяка польським колегам за доброзичливість, щирість та гостинність!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *